Monday, 30 November 2015

B = Biro ICT

Pada minggu ini, Biro Pembangunan Keusahawanan menganjurkan Minggu Keusahawan di kolej kediaman aku. Program dijalankan pada hari Isnin sehingga Khamis. Aku merupakan salah seorang ahli Biro ICT dan kami memutuskan untuk menjual bihun sup, soto dan bakso. Gerai kami bernama Gerai Bakso Mak Jah. Kenapa Mak Jah? Sebab MEP Biro ICT – Dalila menyertai pertandingan teater kolej sempena ICAF dan membawa watak Mak Jah.

Pada hari Ahad – sehari sebelum jualan bermula, kami semua berkumpul untuk praktis memasak sup bersama Dalila. Tidak semua turun pada petang itu, aku pula turun untuk menyokong mereka. Apa yang aku perhatikan, hanya Dalila sahaja yang tahu memasak sup – itupun dia mendapatkan resepi dari kawan dia yang memasak bakso pada Minggu Keusahawanan tahun lepas. Ahli yang lain rata-ratanya aku tengok macam tak pandai memasak sup. Aku memang duduk diam sahajalah – sebab aku pun tak pernah memasak sup!

Aku dapat merasakan yang sup ini tidak berjaya. Aku bermonolog, ‘kalau semua tak tahu masak sup, tak payah lah jual bakso! Memanglah tahun lepas mereka untung besar – Rm 700 sebab jual bakso. Masalahnya, tahun lepas memang ada yang tahu masak. Tahun ni aku tengok semua tak pandai masak!’ Hmm aku memutuskan untuk tidak beria-ria menonjolkan diri, hanya apabila aku bertugas sahaja aku turun – malas aku ambil tahu.

Aku bertugas pada Selasa petang, Rabu pagi dan Khamis petang. Pada hari Isnin – hari pertama Minggu Keusahawanan aku tidak bertugas memandangkan aku ada kelas dari jam 8 pagi sehingga 2 petang kemudian sambung pula pada jam 3 petang hingga 5 petang. Pada jam 12 petang, Group Whatsapp Biro ICT 15/16 mula memekak. Kecoh memanggil ahli yang free untuk turun memasak kerana yang bertugas pagi itu ada kelas di sebelah petang. Kebetulan kelas aku yang tamat pukul 2 itu tamat awal, jam 12.30 petang sudah tamat. Usai makan tengah hari aku jenguk mereka yang sedang memasak.

Semasa aku sampai di tempat memasak, sup sudah siap masak, cuma hendak tunggu ia mendidih. Terkejut juga aku melihat, sup itu dimasak dalam periuk besar – rasa aku radius periuk itu adalah dalam 3 jengkal tangan aku. Aku membuka penutup periuk. Kelihatan bebola-bebola daging timbul di permukaan sup – hampir melimpah. Aku membebel sendirian kerana mereka meletakkan terlalu banyak air – sampaikan bebola daging yang timbul itu bersentuhan dengan penutup periuk. Sup yang mereka masak juga cair. Hmm aku tak tahu lah laku ke tak bakso kami nanti.

Sesi berniaga bermula jam 5 petang sehingga 11 malam. Tetapi malam itu aku dapat tahu yang gerai kami tutup awal. Jam 8 malam sudah tutup. Kenapa tutup awal? Tak laku ke? Tak lah. Sebab sup, bihun dan semua bahan jualan sudah habis licin. Wahhh ada juga yang beli sup cair itu.

Esoknya – Selasa aku bertugas pada waktu petang. Habis sahaja kelas jam 1.30 petang, aku terus ke tempat memasak. Yang memasak pada hari itu tidak memasak pada hari Isnin. Jadi mereka terkebil-kebil hendak masak. Masa aku sampai, mereka baru menumis dan mereka memasukkan sedikit air didalamnya. Aku melihat ayam mentah yang masih belum dimasukkan. Aku mengeluh. Setahu aku selepas bahan tumisan sudah naik bau, ayam perlu dimasukkan dahulu, tunggu sehingga ia masak sedikit kemudian baru masukkan air. Aku mengambil alih tugas masakan pada hari itu. Mereka yang lain membantu aku menyediakan bahan seperti di dalam resepi dan merasa sup itu – untuk mengelakkan rasa itu tidak ummmphh macam semalam.

Alhamdulillah sup pada hari itu sedap berbanding semalam. Hampir 7 petang, sup hampir licin. Dalila – mep biro ICT memasak sup untuk kali kedua, tapi menggunakan periuk yang bersaiz biasa sahajalah – tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Nampaknya bakso kami mendapat permintaan yang tinggi.

Rabu – seharian aku memang tiada kelas. Aku bertugas di sebelah pagi. Pagi itu, ahli biro lelaki yang sepatutnya keluar membeli bahan masakan lambat membeli bahan. Aku dan dua orang rakan perempuan yang lain – Fatin dan Nazahah, memasak dahulu apa yang ada seperti menggoreng kacang dan menggoreng suhun untuk soto. Hampir jam 12 tengah hari baru mereka sampai.  Sampai sahaja aku terus menyiang ayam yang sudah dipotong – 2 ekor dan rakan lelaki yang membeli barang tadi menwarkan diri untuk membasuh ayam sehingga bersih. Nazahah menguruskan kacang dan Fatin pula mengupas bawang dan halia untuk tumisan.Displaying FullSizeRender.jpg

Displaying FullSizeRender.jpg
Displaying FullSizeRender.jpg

Usai basuh ayam, bahan tumisan juga sudah siap disediakan, aku mula memasak. Sambil memasak kami menangkap gambar sebagai kenangan. Alhamdulillah proses memasak berjalan dengan lancar. Petang itu seperti biasa Dalila memasak sup untuk kali kedua – periuk kecil sebagai tambahan. Kebetulan malam itu ada lawatan dari TNC (Timbalan Naib Censelor). Semua pelajar tahun satu wajib turun dan memakai t-shirt universiti yang berwarna merah. Pada jam 6 petang aku baru berpeluang untuk menyidai pakaian yang aku basuh pagi itu dan aku baru perasan t-shirt uni juga baru basuh. Selepas berbincang dengan Dalila yang aku tidak dapat hadir malam itu, aku perlu menjaga gerai – pelajar tahun 1 dilarang duduk di dalam bilik pada malam itu. Jam 8 malam aku turun ke gerai. Mereka meminta aku memasak sup untuk kali ketiga pada malam itu.

Aku terus ke tempat memasak untuk memasak sup. Bahan masakan tidak mencukupi. Aku guna sahaja mana yang ada asalkan ada rasa macam sup. Malam itu jualan kami juga habis licin, habis sahaja jualan, kami menutup gerai. Ketika itu jam baru sahaja menjengah 9.30 malam. Alhamdulillah jualan kami pada malam itu mencecah Rm 500.


Displaying FullSizeRender.jpg
Hari khamis aku memasak sup di sebelah petang – periuk sederhana. Dalila yang memasak sup periuk besar. Masih lagi satu periuk besar dan dua periuk sederhana seperti hari yang sebelum ini. Malam itu gerai kami juga – seperti biasa – tutup awal. Habis jualan kami berjalan-jalan menjengah gerai-gerai lain. Ada yang menjual makanan western seperti spaghetti, cheesy wedges, float, murtabak maggi, ais jagung, air cendol, koktail, dan pelbagai lagi. Malam penutup Minggu Keusahawanan meriah dengan aktiviti cabutan bertuah. Yang seronoknya, timbalan pengetua kolej kami telah menaja enam hadiah barangan elektrik sebagai cabutan bertuah tambahan. Dua orang rakan aku menang cabutan bertuah barangan elektrik. Seorang dapat pembakar roti, seorang lagi dapat pembancuh kopi (coffee maker). Aku tumpang gembira.



Malam itu kami mengira untung yang kami peroleh sepanjang empat hari berniaga. Alhamdulillah untung mencecah lebih daripada Rm 1000. Semua ahli biro aku gembira dan berpuas hati.

No comments:

Post a Comment