Tema kali ni pasal makanan. Nak cerita pasal makanan apa ya? Makanan di Malaysia? Makanan Barat? Kuih-muih tradisional? Kek? Pavlova?

Tak. Kali ni aku nak cerita pasal makanan ruji pelajar asrama/kolej/universiti yang senang ceritanya menginap di kolej kediaman,tak tinggal bersama keluarga. Aku pasti kalian semua tahu apa yang kami makan – roti, biskut, instant food macam bubur dan mee segera – MAGGI!
Ya, itu antara makanan yang wajib ada stok dalam bilik, in case malam-malam lapar, malas nak pergi kafe, terutamanya pelajar perempuan – malam-malam mestilah dah pakai pakaian tidur, confirm malas nak tukar baju seluar tudung semata-mata nak pergi kafe cari makan!
Pagi kalau malas nak turun breakfast – makan roti atau biskut untuk alas perut. Petang? Malam? Kalau malas keluar jugak makan je lah apa yang ada dalam bilik tu. Selain malas nak pergi kafe, semua orang sedia maklum pelajar-pelajar seperti kami sentiasa mempunyai masalah kewangan – maklumlah, kami tidak bergaji. Yang mana pinjam PTPTN, dapat biasiswa – aku tak tahu lah.

Macam aku sekarang ni, aku tidak ada membuat mana-mana pinjaman pendidikan, dapat biasiswa dan sebagainya. Aku 100% bergantung hidup guna duit ibu ayah aku. Anak orang kaya ke? Tentulah tidak. Aku lagi rela berjimat-cermat guna duit ibu ayah daripada pinjam PTPTN. Sebab apa? Sebab kalau boleh lepas aku grad aku tak nak jadi penghutang. Berdasarkan informasi rakan-rakan yang ada memohon pinjaman PTPTN, tempoh bayar balik hutang antara 10 hingga 15 tahun! Gila! Aku memang tak sanggup lah nak berhutang dengan umur semuda ini. Biarlah masa belajar ni aku tak dapat makan sedap-sedap pun – makan biskut, roti dan maggi – asalkan aku tidak berhutang dengan mana-mana institusi kewangan.
Okay nak cerita pasal mi segera atau rata-ratanya semua rakyat Malaysia panggil ni segera sebagai maggi. Kenapa panggil Maggi? Sebab Maggi adalah salah satu brand mee segera yang paling terkenal di Malaysia, sedap dan murah! Cikgu biologi aku masa sekolah menengah dulu ada bagitahu tentang keburukan maggi ni dari segi penghadaman. Menurut rakannya, seorang pakar nutrisi, mi segera mengambil masa antara empat hingga tujuh hari untuk hadam. Ini kerana, mi segera tersebut disaluti lilin – aku tak tahulah lilin macam mana, korang boleh google benda ni – sebab tu bila kita makan, mi itu tidak melekat antara satu sama lain. Boleh buat eksperimen, remdam mi maggi dalam air panas, jangan masukkan perencah, selepas itu boleh tengok air tu jadi macam mana lepas mi dah agak kembang.
Walaupun aku tahu maggi ni bukan makanan yang sihat, tapi aku tetap makan jugak sebab sedap! Aku suka masak maggi kari dengan telur dan makan panas-panas. Masak empat bungkus, letak dalam mangkuk besar lepastu makan ramai-ramai dengan adik beradik aku dalam mangkuk tu haahahahhah nampak sangat malas nak basuh pinggan. Biasanya kalau kat rumah aku jarang makan maggi, sebab ayah aku tak galakkan kami adik-beradik makan makanan ringan dan makanan segera. Kalau nak makan pun, kadang-kadang seminggu sekali, kadang-kadang sebulan sekali. Kalau kat kolej, aku makan bila aku malas pergi kafe, ataupun bila duit dah tinggal sikit - maggi yang semalam tak hadam lagi, harini makan maggi lagi. Sungguh tak sihat permakanan aku kat kolej ni.
No comments:
Post a Comment